Zithulele is een zwarte leefgemeenschap, gelegen in de voormalige Transkei in de Oostkaap van Zuid-Afrika. Hier wonen de Xhosa`s. De bewoners van Zithulele zijn erg arm en goede voeding is een groot probleem. Toch is er een groot potentieel in het land en wanneer de inwoners van Zithulele leren om hun eigen tuinen goed voor elkaar te maken, zouden ze in staat zijn om hun eigen verse groenten en fruit te telen.

Op dit moment is er geen watervoorziening in Zithulele. Water wordt door de vrouwen met emmers uit de rivier gehaald en naar hun huizen gebracht. Sanitaire voorzieningen zie je steeds meer bij de woningen.

Meestal is deze woning waarin ze wonen een rondawel. Dit is een ronde woning die uit een kamer bestaat. Hier slaapt iedereen meestal op de grond. De woning is gemaakt van klei en mest en het dak is bedekt met riet. Vaak zie je nu ook dat ze het riet hebben vervangen door metalen golfplaten. De buitenkant is meestal gewit, maar tegenwoordig zie je ook andere kleuren. Tevens is de vloer vlak gemaakt met mest. Naast de rondawel zie je steeds meer modernere woningen.